top of page

Mielipide ja vinkit vallitsevaan tilanteeseen



Liikunta- ja hyvinvointialaa koetellaan tällä hetkellä aika rankallakin kädellä.


Pohdin jo alkuviikosta tästä asiasta kirjoittamista sillä en halunnut että kukaan kokee että käyttäisin tilannetta hyväkseni joten päätin olla kommentoimatta ja jäädä vain seuraamaan tilannetta. Nyt kuitenkin viimeisen parin päivän on ilmennyt sen verran pohdintaa sekä ollut havaittavissa niin merkittävää huolta, että ajattelin sanoa oman mielipiteeni tilanteeseen. Osittain tämän tekstin kirjoittamiseen vaikutti myös se että olemme saaneet viimeisen vuorokauden aikana sen verran paljon kyselyitä voisimmeko auttaa tai tukea jotenkin.


Ihmisiä pyydetään välttämään turhaa kotoa poistumista ja jopa pienempiäkin harrastustoimintoja laitetaan kokonaan tauolle. Elixia ilmoittaa sulkevansa salit pariksi viikoksi ja koko urheilumaailma tuntuu nyt keskeyttävän kautensa. Media myllää ja kysymysmerkkejä on ilmassa. Uskoisin että lähes jokainen valmentaja, kuntosali tai liikuntapaikka pohtii tällä hetkellä miten hoitaa tilanteen - ainakin jos tilanne jatkuu. Ainakin tämän vaikutelman olen saanut. Mielestäni tämä on erittäin hyvä asia. Olisi huolestuttaa jos ei pohtisi.


Nyt ollaan myös moraalisten dilemmojen äärellä. On meidän kaikkien etu jos maailma ei pysähdy, vaan ihmiset pyrkisivät jatkamaan elämäänsä mahdollisimman normaalisti niiden raamien sisällä missä pystyvät. Mielestäni kuntosalit ja valmentajat ovat hoitaneet homman todella hienosti ohjaamalla, neuvomalla ja huolehtimalla hygieniasta. Moni kuluttaja jatkaa salilla käymistä täysin normaalisti mikä sekin on hieno asia. Ei kuitenkaan ole annettu sellaista ohjetta että eikö näin saisi tehdä. Toistaiseksi se on ollut erittäin ok. Toki ihan kaikkia uutisia en minäkään ole kerennyt lukea.


Onko kuinka "ok" kannustaa ihmisiä menemään salille tai tehdä uusasiakashankintaa?

Yksi moraalinen kysymys voi olla se, että onko tällä hetkellä kuinka "ok" kannustaa ihmisiä menemään salille? Voiko uusasiakashankintaa tehdä hyvällä omalla tunnolla? Mielestäni molemmat ovat erittäin valideja kysymyksiä.


Nyt kuluttajan oma arvio on tärkein. Kuluttaja itse päättää miten hoitaa tilanteen. Yksin asuva terve ihminen, joka ei muutoin näe muita ihmisiä ja työskentelee työpäivät esimerkiksi etänä uskaltaa varmasti herkemmin lähteä kuntosalille kuin sellainen henkilö, jolla asuu kotona henkilö, joka on korovaviruksen riskiryhmää.


Palveluntarjoaja eli esimerkiksi kuntosali tai valmentaja sitten yrittää soveltaa tässä kaiken keskellä parhaimpansa mukaan.


Kaiken tämän taustalla monella pyörii ajatuksissa myös raha - uskoisin että suurin osa on ainakin miettinyt jossain määrin sitä. Jokainen kuitenkin uskoo että tilanne on väliaikainen ja jossain kohtaa kaikki jatkuu normaalisti. Näin pitääkin olla. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin epävarma - monella. Mielessä saattaa pyöriä ajatukset että miten minä tai yritykseni selviää tästä taloudellisesti? Onko meillä oikeasti rahallisesti mahdollista sulkea sali viikoksi, kahdeksi tai jopa kuukaudeksi tässä tilanteessa? Mitä jos tilanne kestää vielä pidempään? Onko kassassa rahaa? Tukeeko valtio jotenkin? Tuleeko valtio tukemaan jossain kohtaa? Mitä vaihtoehtoja minulla on? Mitä jos asiat eivät selviä? Mitä minä sitten teen? Millä elätän itseni tai perheeni?


Eikä nämä kysymykset todellakaan koske vain liikunta-alaa vaan näkeehän näitä samoja keskusteluita myös käytävän muilla aloilla. Olen seurannut yrittäjäryhmiä, Twitteriä, Linkediniä sekä uutisia. Tilanne koskee todella monia yrittäjiä. On täysin tervettä pohtia myös tuota puolta. Jokainen kaipaa turvaa - myös taloudellista sellaista, johon ainakin minun käsityksen mukaan esimerkiksi koti ja ruoka kuuluvat. Ne vaativat molemmat rahaa. Se joka pohtii myös henkilökohtaista talouttaan tässä kaiken keskellä EI OLE huono ihminen. Se on täysin inhimillistä. Toki pitää luottaa että asiat kyllä selviää, mutta mielestäni ei ole kuitenkaan tyhmyyttä reagoida eli yrittää minimoida riskejä tai ennakoida tulevaa.


Ihan yhtä lailla tilanne koskettaa myös meitä SYKE Tribella. Mekin murehdimme. Me palvelemme hyvinvointialan ammattilaisia ja jos he kärsivät niin me kärsimme. Eikä silläkään ole loppujen lopuksi niin paljon väliä että kuinka paljon me saatamme kärsiä, huolimatta siitä että asia huolestuttaakin.


En kuitenkaan halua jäädä vain "odottamaan". Meidän tahtotila on ollut aina auttaa, ihan kuten valmentajatkin haluavat auttaa omia asiakkaitaan. Sitä vartenhan me oman ohjelmistommekin rakensimme. Voimmeko me siis jotenkin auttaa tilannetta?


Miten voimme olla avuksi ja tukea omalla sarallamme tilannetta?


Pohdin tätä ja tulin siihen johtotulokseen että kevyt ja edullinen lisenssi heille, jotka haluavat hoitaa valmennuksia etänä (tästä lisää lopussa) sekä tämä mielipidekirjoitus. Toivottavasti tästä joku saa myös sellaista "vertaistukea" omille ajatuksilleen.


Vinkkejä:


Mitä voisin tehdä heti? Mitä voisin suunnitella tekeväni jos tilanne heikkenee?

Koitin nyt pohtia erilaisia keinoja mitä erityisesti valmennusyritykset voisivat tehdä sillä se on minulle tutuin ammattiryhmä. Sivuan aavistuksen myös kuntosaleja, vaikka en täysin sen maailman lainalaisuuksia tunnekaan.


Tämä meidän liikunta- ja hyvinvointiala on tärkeä ala ja toivon että se ei joutuisi kärsimään tästä tilanteesta määräänsä enempää.


1. Kanna kortesi kekoon huolehtimalla omasta tai liiketilasi hygienista


  • Mitä voit tehdä hygienian eteen? Nyt ainakin liikunta-alan ammattilaisissa (FB-ryhmä) on pyörinyt hyviä vinkkejä mm. kuntosalivälineiden desifiointiin!

  • Voitko opastaa, ohjata sekä tukea asiakkaita tässä paremmin? Enemmän ohjeita? Kuvallisia ohjeita? Kenties käsidesiä paremmin saataville?


2. Menkää asiakkaiden kanssa treenaamaan ulos


  • Voisiko jotain treenejä vetää ulkona?


3. Videoneuvottelujärjestelmien avulla tapaamiset?


  • Voisiko jotain tapaamisia pitää etänä?


4. Etävalmentaminen ja kotitreenaaminen?


  • Voisiko kuntosalisi tarjota asiakkaillensa valmiita treeniohjelmia kotona tehtäväksi mikäli he estyvät tulemaan salille tai eivät halua tulla?

  • Voisitko viedä kaiken valmentamisen digitaaliseen muotoon?

  • Voisiko verkkovalmennukset olla optio?


5. Oman yrityksen, ratkaisujen tai henkilöbrändin kehittäminen - ehkä omaa aikaa?


  • Voisiko olla tarpeellista miettiä koko palvelutarjontaa uudestaan? Ei pelkästään tätä hetkeä ajatellen mutta myös tulevaisuutta?

  • Voisiko nyt olla aikaa miettiä yrityksen kehittämistä? Mitä jos tarkoituksella käyttää ajan hyväkseen ja kehittää liiketoimintaa jatkoa varten?

  • Mikäli tilanne sallii niin pystytkö ottamaan lomaa ja aikaa itsellesi? Ehkä voit vaan hengähtää ja olla perheesi kanssa?



Pakon edessä ihmiset ovat kuintekin usein loistavia keksimään kompromisseja ja uusia tapoja ratkoa asioita, joten koitetaan pitää leuka pystyssä ja rinta rottingilla vaikka ei koko ajan siltä tuntuisikaan <3 Ei ole myöskään väärin pyytää rahaa palveluistaan huolimatta maailman tilanteesta. Hyvinvointipalveluiden myyntiä ei ole kukaan kieltänyt. Nyt on kysymys ehkä enemmänkin siitä että mitä palveluita tarjoaa ja miten ne esittää.



Näin loppuun vielä haluan tuoda esille edun mikä me ollaan valmiita tarjoamaan valmentajille!


Miten me voidaan kantaa kortemme kekoon? Kuten aiemmin tekstissä kommentoin niin me päätimme laittaa SYKE SET 3kk -lisenssiratkaisun alennukseen. Kyseessä on vain kolmen kuukauden lisenssi eli ei mitään pitkiä sopimuksia. Sellainen ratkaisu, joka voisi olla yksi ratkaisu muiden seassa näitä kysymyksiä pohtiville toimijoille. Matalan kynnyksen ratkaisu ilman sitoumuksia.


Mitä sen avulla voi mm. tehdä:


1. Kuvallisia ja videoita sisältäviä treeniohjelmia esimerkiksi kotiin

2. Ravintovalmennusta

3. Seurantaa ja chattailua


LUE EDUSTA LISÄÄ KLIKKAAMALLA TÄSTÄ


Suosittelen ainakin pohtimaan asiakkaiden kanssa erilasia optioita että ei tarvitsisi ihan kokonaan valmennuksia keskeyttää tai lopettaa. En sano että ratkaisu on oletuksena meidän ohjelmisto, mutta halusin tuoda sen kuitenkin optiona esille sillä meidän core-toimintaa on kuitenkin digitaalinen hyvinvointivalmentaminen eli siis etävalmentaminen. Me tarjotaan myös ohjelmisto uusille käyttäjille täysin maksutta ensimmäisen kahden viikon ajaksi eli voit kokeilla ja arvioida myös itse voisiko se olla yksi optio? Asiakkailta voi myös joskus kysyä - mitä he toivovat? Kyllä ihmiset tekevät kovin mielellään yhteistyötä ja haluavat tukea toisiaan.


Enemmän kuin mielellään kuitenkin autetaan jos vain voidaan <3


Ja viimeiseksi hyödyntäkää ryhmiä ja verkostoja! Facebookissa on loistavia liikunta-alan yhteisöjä missä voi jakaa omia ajatuksiaan sekä kysellä muiden mielipiteitä.


Mikäli markkinointi mietityttää niin alempaa voit tutustua hyvään artikkeeliin, jossa otetaan kantaan mm. pelkotilojen hyödyntämiseen markkinoinnissa. Olen jo nähnyt pari mainosta, jotka menee aavistuksen rajoilla, mutta uskon että pääosin ala kuitenkin koostuu sellaisista ihmisistä jotka eivät sorru hölmöyksiin eli tuetaan ja pyritään välttämään hysteriaa omalla toiminnallamme <3


Terhi Immonen

SYKE Tribe


OTA YHTEYTTÄ

Kiitos! Palaamme pian!

SYKE Tribe - Terhi Immonen

RATKAISUT KULUTTAJILLE

Shape with Nana - Nana Heikkilä.png
bottom of page